zondag 6 oktober 2013

De magie achter e-learning


Niet met je neus in de boeken, maar leren achter je beeldscherm. E-learning, ook wel online leren genoemd wordt steeds populairder. Niet gek ook in een tijd waarin internet niet meer weg te denken is. Bij veel cursussen bestaat de mogelijkheid tot online leren. Hoef je de deur niet meer uit en ben je niet gebonden aan vaste lestijden. Maar leer je ook daadwerkelijk iets van een online taalcursus, EHBO-cursus, of thuisstudie?




Het multimedia principe in het kort
Het multimedia principe gaat ervan uit dat een combinatie van tekst en beeld zorgt voor een goede informatieoverdracht. Dus wanneer een tekst ook beeld bevat, zijn mensen in staat dingen beter te leren dan wanneer een tekst geen plaatjes heeft. Dit geldt voor zowel gesproken als geschreven tekst. Bij beeld kun je denken aan plaatjes, foto's, animaties en filmpjes. Mensen doorlopen bij het leren met behulp van multimedia vijf stappen: 1) ze selecteren relevante woorden,  2) ze selecteren van relevante afbeeldingen, 3) ze zetten de geselecteerde woorden voor zichzelf op een rijtje, 4) ze organiseren de geselecteerde afbeeldingen en 5) in hun hoofd voegen ze deze woorden en afbeeldingen samen om zo te nieuwe kennis te komen of bestaande kennis uit te breiden.

Maak een succes van je eigen online cursus
Het is dus goed om bij het ontwerpen van een online cursus rekening te houden met het zogenaamde 'multimedia principe'. Zo blijkt ook uit onderzoek van professor Richard Mayer van de universiteit in Californië. Volgens hem dien je bij het ontwerpen van bijvoorbeeld een online cursus, rekening te houden met het multimedia principe en is het daarbij goed om te bedenken welke stappen er om gaan in het hoofd van de cursisten terwijl ze aan het leren zijn. Wanneer je dit doet, kan e-learning dan ook zeer succesvol zijn.


Bron: Mayer, R. E., (2005). Cognitive theory of multimedia learning. In: The Cambridge handbook of Multimedia Learning. 31-48.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten