zaterdag 5 oktober 2013

Leren reanimeren: en wel van de computer!


Donderdag 3 oktober meldde De Telegraaf dat de kwaliteit van EHBO’ers onder de maat is, doordat traditionele EHBO-opleidingen de afgelopen jaren steeds simpeler en algemener zijn geworden. Wie denkt voorbereid te zijn op noodgevallen door het installeren van mobiele apps als SOSAlarm HulpdienstHartslagNU en de HELP! app, moet volgens het Rode Kruis ook niet teveel verwachten wanneer er nood aan de man is. Hulpverlening zou door het gebruik van mobiele apps steeds onduidelijker worden. Maar wat als er een vrouw op de groenteafdeling van de supermarkt waar je elke dag komt in elkaar zakt of als je collega zijn kokende thee niet in zijn mok schenkt, maar over zichzelf? Hoe weet je dan wat je moet doen?

Onderzoek

Onderzoekers van de Universiteit van Texas hebben onderzoek gedaan naar het effect van EHBO-cursussen en wat blijkt: een online EHBO-cursus zou nog wel eens de oplossing kunnen zijn. Voor hun onderzoek werden zowel mensen die aan een online EHBO-cursus deelnamen als mensen die een traditionele EHBO-cursus deelnamen gevolgd. Aan het einde van de cursussen werd gekeken welke groep het beste was in het uitvoeren van EBHO-handelingen. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die meededen aan de online EHBO-cursus net iets beter waren in reanimeren dan mensen die de traditionele EHBO-cursus volgenden. Daar tegen over staat wel dat deelnemers van de traditionele cursus beter waren in het bekijken van medische informatie van slachtoffers aan de hand van bijvoorbeeld armbanden. 


Welke EHBO-cursus ga jij volgen?

Hoewel een online EHBO-cursus niet met kop en schouders uitsteekt boven een traditionele EHBO-cursus, is het toch het overwegen waard. Volgens onderzoekers zouden mensen die online een EHBO-cursus volgen minder last hebben van de verschillen in werkwijzen die EHBO-instructeurs bij de traditionele cursussen hanteren. Bij het volgen van een traditionele cursus kan het verwarrend zijn wanneer een instructeur de handeling de ene week anders uitlegt dan de andere week. Daarbij hoef je voor een online cursus de deur niet uit en kun je de uitleg bij een bepaalde handeling zo vaak terug kijken als je zelf wilt. Wel gaven deelnemers van het onderzoek aan het jammer te vinden geen contact te hebben met een instructeur. Ook vereist een online EHBO-cursus enige discipline. Weet je van jezelf dat je grote moeite hebt om trouw iedere maandagavond een uurtje naar de sportschool te gaan, omdat er toch niemand is die controleert of je daadwerkelijk gegaan bent? Dan is het misschien verstandiger om een traditionele cursus te doen met een instructeur die wel kijkt of je er bent. Maar word je al nerveus van het idee om voor een grote groep te staan? Dan is de online EBHO-cursus wellicht is voor jou!


Lees meer over Online leren 
of
Klik hier voor cursussen bij jou in de buurt.

Bron: Cason, C. L., & Stiller, J. (2010). Performance outcomes of an online first aid and CPR course for laypersons. Health Education Journal, 70(4), 458-467.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten